Nietzsche-Wagner middag 2014

Friedrich Nietzsche en Richard Wagner: Vriendschap en vijandschap in de geest van de muziek. Een middag met twee lezingen, afgewisseld met muziek en beeld.

Op zondag 16 februari 2014, Theo Driesseninstituut, W. Prinzenstraat 43, 5701 BC te Helmond. Van 14:00-17:30 uur. Klik hier voor het bestellen van uw kaartjes.

Afstoting, bewondering, liefde.  Geen andere componist roept nog 130 jaar na zijn dood  zo sterke stemmen  op  dan Richard Wagner. Sinds Friedrich Nietzsche ,  de  gepassioneerde amateurpianist,  op 16 jarige leeftijd  gegrepen werd door een bewerking van “Tristan und  Isolde”, speelde  Wagner een belangrijke rol in zijn denken en leven.In de vriendschap en de latere breuk,  in bewondering en afkeer van Wagner vormt zich Nietzsches filosofisch werk.

Drie vakmensen (een filosoof, een psychiater en een musicus) diepen voor u de complexe relatie tussen Nietzsche en Wagner uit,  en geven  u een kijk in een tijdperk  toen  de filosofen  hun  waarheid in de muziek zochten en componisten  filosofische ambities koesterden.

U krijgt  videofragmenten te zien uit de muziekdrama’s van Wagner en uit de opera Carmen van  Bizet, en u luistert naar live pianomuziek van o.a. Nietzsche en Chopin.