Kledingbank Eindhoven

De kledingbank Eindhoven en omgeving is een stichting met als doel het gratis doorgeven van goed herbruikbare kleding aan mensen die het hard nodig hebben, maar het (tijdelijk) niet kunnen betalen.

Kleding heeft effect op het gedrag van mensen.Door hen te voorzien van kleding kunnen vrouwen en hun gezin in hun kracht  gaan staan, omdat hun armoede niet direct zichtbaar is voor anderen en zij sociaal (weer) meetellen en kansen kunnen grijpen om zich in de maatschappij  te ontplooien. De empowering van vrouwen en hun gezin is al direct zichtbaar bij het passen en wanneer zij met hun collectie kleding het pand verlaten. Ze hebben weer een stukje fierheid terug. De kinderen tellen weer mee bij hun klasgenoten, mannen zijn trots dat zij en hun gezin niet uit de toon vallen. Vrouwen voelen zich opgelucht dat het gezin er goed uitziet en dat zijzelf dat ook doet. Dat geeft hen de mogelijkheid om uit hun schulp te kruipen en hun kansen op de arbeidsmarkt te onderzoeken.

De vrijwilligers proberen subtiel de vrouwen en meisjes uit sommige  culturen te laten merken dat zij ook eigen keuzes mogen maken. Mannen mogen niet op de vrouwenafdeling komen om te bepalen wat hun vrouw en dochter(s) moeten kiezen.

In de winter van 2017/2018 heeft de kledingbank (onder andere) 300 alleenstaande moeders met 569 kinderen geholpen aan kleding. Op dit moment staan er 4800 families ingeschreven als klant.

De kledingbank vraagt financiële ondersteuning voor de aanvulling van kinderkleding in die maten die vaak niet voorradig zijn (jongens van 8-10 jaar vooral) en de aanschaf van kinderschoenen, omdat tweedehands kinderschoenen meestal al naar de voet staan van een ander kind. Met een potje voor de aanschaf van ontbrekende maten en nieuwe schoenen hoeven we geen kinderen teleur te stellen.

De acties voor dit doel:

In de wijk waar ook de kledingbank gevestigd is, vierden de ondernemers en bewoners in de Schrijversbuurt op zondag 24 maart van 13:00 tot 17:00 uur weer Gestels Hoogtij. Dé kans om kennis te maken met deze bruisend wijk welke zich steeds meer ontwikkeld tot de creatieve hotspot van Eindhoven, tegen het centrum aan. De wijk kent vele (beeldend) kunstenaars, muzikanten en andere creatieve ondernemers.  De Soroptimisten stonden ook op de jaarlijkse Rommelmarkt en Kunstmarkt. Om de hoek werden heerlijke pannenkoeken gebakken en zelfgebakken zoete en hartelijke heerlijkheden verkocht. Opbrengst €500,00