Zeg Nee tegen geweld tegen vrouwen

Het Evoluon is een van de gebouwen die in campagneweek van 25 november tot 10 december oranje worden aangelicht.

De Orange the World campagne van dit jaar wordt door steeds meer mensen en organisaties ondersteund in meer dan 100 landen. Eindhoven kleurt oranje in de campagneweek van 25 november tot 10 december. Diverse gebouwen waaronder het Evoluon kleuren oranje: het symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

 

EINDHOVEN – Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World. De coördinatie van de campagne is een samenwerking tussen UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistenclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Acties

In Zuidoost Brabant wordt er aandacht gevraagd door regionale serviceclubs zoals Soroptimisten, Zonta Eindhoven en gemeenten. Veel gemeenten in de regio hijsen de Orange the World vlag en gebouwen en objecten baden 16 dagen lang in oranje licht. In Eindhoven zijn dat dit jaar de Trudo Toren, de Torenkamer van het Klokgebouw, het Evoluon, de Admirant, de Witte Dame, de Hovenring, het logo van TUe Vertigo, en het bruggetje over de Dommel. Ook zijn er graffiti-acties met het logo van Stop geweld tegen vrouwen.
Dit jaar is preventie het Nederlandse thema van de Orange the World campagne. “We moeten gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken.” De initiatiefnemers hopen op veel maatschappelijke steun. “Als we allemaal medestanders zijn, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen.”

Met het ondertekenen van de medestanderpledge kunnen mensen hun stgeun betuigen aan het initiatief. Hier geef je aan dat ook jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.