Over onze club

Soroptimistclub Eindhoven werd in 1952 opgericht. We hebben momenteel 25 leden tussen de 33 en 86 jaar.  Wij hebben een heel a-b-c aan beroepen: van architect, balletdocente en mediator tot projectmanager, vertaler, (ex)wethouder en zorg.

Iedere 3e woensdag van de maand hebben we een dinervergadering in Hotel & Restaurant Parkzicht te Eindhoven. Op deze avond worden werk-  en levensverhalen gepresenteerd en bijzondere gastsprekers uitgenodigd.

We zijn een echte Brabantse club die naast het ‘zakelijke’, ook de onderlinge vriendschappen en gezelligheid erg belangrijk vinden! Onze club heeft Friendshiplinks met club Hasselt in België en Club Aalen uit Duitsland.

Toen onze zusters in 1952 de club oprichtten, was het voor hen heel vanzelfsprekend dat je koos voor een huwelijk óf voor een carrière. Je had verder niets te kiezen. Sindsdien is er veel veranderd rondom de positie van de vrouw. Nu is er een overvloed aan mogelijkheden en moeten we continue keuzes maken. In ons werk en privé.

Jaarthema 2021-2022: Naar buiten

In ons bestuursjaar 2021-2022 vieren we niet alleen ons 70-jarig bestaan, maar gaan we ook op allerlei manieren ‘naar buiten’. Letterlijk en figuurlijk. Op pad om bewustwording te vergroten. Om geweld in elke vorm te voorkomen. Hoe maken we de wereld nóg veiliger voor vrouwen en meisjes? Ook dit jaar maken we ons weer sterk voor de wereldwijde campagne Orange the World.

In november wisselden we op de FeelGood Market met marktbezoekers van alle leeftijden van gedachten over hoe je de bewustwording van geweld tegen vrouwen en meisjes kunt vergroten door je uit te spreken, door medestander te zijn. Met onze interventieworkshop voor omstanders van Fairspace gingen we nog een stapje verder, maar ook hier ging het om kleine interventies met groot effect. Op straat hoorden we tijdens onze graffiti-krijtactie veel ervaringen, verhalen en woorden van steun van omstanders. En natuurlijk waren er de lokale organisaties die hun gebouwen oranje aanlichtten om onze actie kleur en kracht te geven. Onder meer de gemeenten in de regio, woningcorporatie Trudo, TUe en boekhandel Van Piere stonden pal achter onze actie. Goede redenen om in 2022 enthousiast verder te bouwen. Ook met scholen en sportverenigingen, want de ontwikkelingen zijn positief, maar er is nog veel te doen. Meer over Orange the World bij Goede doelen.

Fundraising

Onze fundraisingactiviteiten waren tijdens corona niet zonder hindernissen. Toch hebben we onder meer door onze maandelijkse huiskamerdinertjes weer kunnen bijdragen aan Trees4Life en She Grows. Beide vormen onderdeel van het lopende landelijke project waarmee de Soroptimisten bijdragen aan empowerment, de (financiële) onafhankelijkheid van vrouwen, en duurzaamheid. In de herfst van 2022 kiezen we een nieuw goed doel.

Lid worden?

Vakvrouwen kunnen voor het lidmaatschap worden uitgenodigd. Ook kun je jezelf aanmelden bij de secretaris van de club.

Onze kiescommissie neemt dan contact met je op voor een nadere kennismaking.

Bestuur 2021-2022

President: Vicky van Holten, 06-20492876, vickyvanholten@gmail.com  
Secretaris: Pascalle Scanlan,  tel: 06-27196525, eindhoven@soroptimist.nl  
Penningmeester: Roeby Tjemkes, tel: 06-24147500, r.tjemkes@gmail.com  
Vice president: Janny Gielen, tel: 06-36305579, jannygielen@ziggo.nl